Van Reel Groep zet elektrische Hyundai HX85A E in bij renovatie Stenendijk

Een door Urban Mobility Systems gebouwde en door Van der Spek Vianen geleverde elektrisch aangedreven Hyundai HX85A E, is direct ingezet bij de renovatie van de monumentale Stenendijk tussen Hasselt en Zwolle.

De 1,3 kilometer lange Stenendijk bij het Overijsselse Hasselt is een rijksmonument van meer dan vijfhonderd jaar oud. De waterkering, die ooit gebouwd werd als bescherming tegen de Zuiderzee, wordt momenteel gerenoveerd en dat gebeurt volledig emissieloos.

De Hyundai weegt ruim 10 ton en beschikt over een 130 kWh accu waarmee de machine 6 tot 8 uur kan werken voordat deze weer opgeladen moet worden. Naast de Hyundai HX85A E is er ook een elektrisch aangedreven trekker van Van Reel actief op het werk.

In juli van 2022 is het project van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van start gegaan. De renovatie van de laatste gemetselde dijk in Nederland is een technisch hoogstandje waarbij het waterschap en een combinatie van aannemers betrokken zijn. Er wordt rekening gehouden met zowel bebouwing als natuurwaarden, omdat de historische dijk grenst aan een Natura 2000-gebied.

Hoewel emissievrij werken niet verplicht was voor opdrachtgever Drents Overijsselse Delta (WDODelta), is toch gekozen voor een uitvoering met alleen elektrische machines. Dit is natuurlijk niet geheel nieuw: eerder dit jaar werd bijvoorbeeld een volledig emissievrije renovatie van het Amsterdamse Noorderpark afgerond en werd in Arnhem een uitstootvrij fietspad aangelegd.

Van Reel Groep is een duurzame familieonderneming en bestaat uit een grondverzet bedrijf, een groenrecycling met locaties in Rouveen en Hardenberg, een aannemingsbedrijf in Groen & Grond- weg- en waterbouw en is met moeraskranen specialist in onderhoud van natuurgebieden met slecht begaanbare grond. Men werkt voornamelijk samen met gemeenten, waterschappen en projectontwikkelaars. Het milieubewust ondernemen van de Van Reel Groep sluit perfect aan bij de investering in de nieuwe elektrisch aangedreven Hyundai HX85A E.