Urban Mobility Systems, wie wil daar nu niet werken?


Urban Mobility Systems (UMS) in Oss is een engineeringbedrijf dat emissievrije bouwmachines en mobiliteitsoplossingen mogelijk maakt. In een paar jaar tijd is het bedrijf enorm gegroeid en de komende jaren zal het bedrijf nog veel groter groeien, zo is de verwachting. Vandaar dat er veel nieuwe mensen worden gezocht bij ‘de prettigste werkgever van Nederland’ om die groei mogelijk te maken.

UMS is opgericht in 2016 door Lars Kool, en zelden is een eigenaar van een bedrijf zo bevlogen geweest over zijn bedrijf, zijn product, én zijn medewerkers: “Ik wil gewoon laten zien dat we hier het gaafste bedrijf van Nederland hebben, waar de beste mensen rondlopen. Ik ben zo trots op ons team van 60 mensen dat hier werkt. Ik heb mensen die dertig jaar lang bij een autodealer zaten, die voelen zich nu weer jong. Ik heb hier monteurs die 17 jaar bij een andere baas werkten, en die nu weer met zoveel passie en bevlogenheid werken. Mijn medewerkers komen uit half Nederland om hier te mogen werken. Soms nemen ze zelfs hun kinderen mee, omdat ze hun werk met zoveel passie doen en daar ook trots op zijn.”

Lars Kool is van oorsprong zelf automonteur en elektrotechnicus en loopt eigenlijk een paar jaar voor op de rest van de wereld: “Ik doe dit werk al heel lang, en werd voorheen altijd ingehuurd door bedrijven die problemen hadden, om ze te helpen te switchen naar elektrisch. Maar in 2015 zei ik tegen mijn vrouw: Ik ben er klaar mee. Ze luisteren niet, en delen mijn visie niet. Toen ben ik voor mezelf begonnen, met twee monteurs aan de Rijnstraat in Oss. Dat groeide echter zo snel, dat we binnen een paar maanden verhuisden naar de Galliërsweg. En nu gaan we weer enorm uitbreiden, met een nieuwe fabriek in Arnhem. We willen graag 80 nieuwe werknemers erbij, zo goed gaat het, en zo belangrijk is dit werk voor de toekomst.”

Energietransitie

UMS levert een bijdrage aan de versnelling van de energietransitie door kwalitatieve, betrouwbare, schaalbare en economisch haalbare oplossingen. “Wij bouwen en ontwikkelen volledig elektrische aandrijflijnen voor kranen, vrachtwagens, shovels en nog veel meer. Maar wij bouwen niet alleen; wij trainen ook keuringsinstanties, scholen en monteurs voor de nieuwe economie. Dat is mijn visie. Want hoe eerder ik mijn kennis kan delen, hoe eerder de energietransitie naar elektrisch gaat. Kijk, 2030 gaan we echt niet halen met de energietransitie, maar er komt wel een tijd dat we allemaal elektrisch zullen rijden.”

Kennis delen

Het bedrijf aan de Galliërsweg wil in Oss, en ver daarbuiten, kennis delen op het gebied van het veilig werken met high voltage machines en werkt daarom ook nauw samen met technische middelbaar onderwijs- en hoger onderwijs-opleiders zoals ROC’s en de HAN University of Applied Sciences. “We hebben 19 ROC-scholen aan ons verbonden. Weet je hoe gaaf ik het vind om leraren les te geven, om mijn kennis met hen te delen en om de leerlingen hier over de vloer te hebben? Die kijken hier hun ogen uit!.”

Innovation Award

UMS werkt nauw samen met bedrijven als Hyundai, DAF, Liebherr en Bobcat: “We zitten in Dubai, Abu Dhabi, Oostenrijk, Zweden, Verenigd Koninkrijk. Maar ook in Utrecht; die City Hubs, die zijn van ons, die hebben wij ontwikkeld. We zijn verkozen tot een van de CES 2022 Innovation Award winnaars met het thema ‘tech solutions for a responsible future’. UMS is het meest innovatieve bedrijf van Europa. We staan op de Wall of Fame in Las Vegas, op een van de grootste shows van de wereld, de CES. We lopen hier verder niet mee te koop, maar het geeft wel aan waar we hier mee bezig zijn. We zijn een laagdrempelige organisatie en jong en oud, man en vrouw loopt hier allemaal door elkaar en werkt hier met veel plezier.”

Ed van Wel, werkplaatschef

Een rondje door het bedrijf leert inderdaad dat de nu 60 medewerkers met veel plezier en passie aan het product werken. Een van hen is Ed van Wel (57), werkplaatschef. Hij is pas sinds begin dit jaar werkzaam bij UMS in Oss, na 30 jaar ergens anders te hebben gewerkt: “Ik ben benaderd door collega’s die het hier heel leuk vonden en het wel wat voor mij vonden. Ze hadden gelijk. De motivatie, betrokkenheid en gedrevenheid die je hier vindt is erg aanstekelijk. Je hebt hier alles in eigen huis, van mechanisch tot aan software. Alles wordt hier bedacht en uitgevoerd. Als je werk zoekt is het wel heel belangrijk dat je het werk en de plek en het team leuk vindt. Het feit dat we hier zo innoverend bezig zijn, dat is het leukste dat we hier doen. Als techniek je ding is, moet je hier zijn.”