Elektrische asfaltspreidmachine in gebruik door KWS

KWS, onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur, heeft op de Innovatiestrook A58 bij Oirschot de eerste meters asfalt aangelegd met behulp van haar elektrische asfaltspreidmachine. Deze elektrische asfaltspreidmachine werd ontwikkeld en gebouwd door Urban Mobility Systems. De elektrische asfaltspreider wordt binnenkort ook op andere projecten ingezet en leidt tot een besparing van 46 ton CO2 per jaar.

Groen, schoon & veilig

De elektrische Dynapac SD2500CS doet qua prestaties niet onder voor een traditioneel aangedreven spreidmachine. Dit emissieloze model maakt gebruik van een verwisselbaar en veilig LFP-batterijpakket. Door het wisselsysteem kan de machine in principe 24/7 worden ingezet. De LFP-batterij heeft een langere levensduur dan de standaard batterijen binnen de sector, behoeft weinig tot geen onderhoud en is 100% recyclebaar. Daarnaast is hij bovenal extreem veilig, wat in de ontwikkeling van de elektrische asfaltspreidmachine voorop stond.

Innovatiestrook A58 Kloosters

De ontwikkeling van de elektrische asfaltspreidmachine kwam in een stroomversnelling door het project Innovatiestrook A58 Kloosters. Door in de aanbestedingsfase een inschrijfbedrag vast te stellen voor alle inschrijvers en de beste prijs-kwaliteitverhouding (BPKV-criteria) op het gebied van Zero Emissie bouwen en innovaties te hanteren, stimuleert Rijkswaterstaat de markt om onderscheidend te zijn. VolkerWessels ondernemingen KWS en Gebr. van Kessel voeren samen deze bijzondere opdracht uit.

Duurzaam ondernemen

De ontwikkeling en bouw door UMS van deze innovatieve asfaltspreider, die geen CO2 of fijnstof uitstoot, sluit aan bij de ambitie van KWS om duurzaam te ondernemen en is de volgende stap richting volledig emissievrij werken in 2030. De elektrische asfaltspreidmachine van KWS en een emissieloze bouwplaats zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. KWS streeft naar een volledig emissieloze asfaltset in 2023. Met de introductie van deze nieuwe elektrische spreidmachine zet men de volgende stap in het behalen van deze ambitie.

KWS

Koninklijke VolkerWessels onderneming KWS ontwerpt, bouwt, onderhoudt, beheert en exploiteert infrastructuur. Met vestigingen en diverse dochterbedrijven, deelnemingen en eigen materieel biedt KWS een waaier aan disciplines, van advies tot asfaltproductie. Van specialismes als grondverzet, rioleringen en waterbouw tot kleinschalig werk voor gemeenten en particulieren. Duurzame innovaties als PlasticRoad, het HERA-System voor gerecycled asfalt en KonwéCity 5 Circulair komen uit de koker van KWS.