UMS bij Tech in Motion Skydeck International Airport Teuge

Donderdag 30 september organiseerde Tim (Tech in Motion) de derde Professionaliseringsdag voor docenten. Bij wijze van uitzondering mochten er deze keer ook studenten en overige genodigden bij aanwezig zijn.

Dit keer op het vliegveld Teuge in Gelderland. Dankzij het succes van eerdere edities mocht Tim ruim 170 enthousiaste deelnemers op deze dag begroeten. Een bijzondere locatie, mooi weer en interessante workshops maakten ook deze derde editie tot een aangename en leerzame dag.

TIM is het samenwerkingsplatform van de brancheorganisaties Fedecom (branchevereniging van mechanisatietechniek), BMWT (branchevereniging van bouw- en wegenbouwmachines) en 12 mbo-instellingen die de opleiding Mobiele Werktuigen aanbieden. Het thema voor die dag was: ‘’Toepassing waterstof bij mobiele werktuigen’’.

Met ruim 60 docenten, 45 studenten, 15 afgevaardigden vanuit het bedrijfsleven en diverse leermeesters verdeeld over 10 deelnemende MBO/ROC’s, kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd evenement. Deze dag was dan ook tevens de officiële aftrap voor de ‘waterstof challenge’, waar docenten, bedrijven en studenten uit de verschillende regio’s die hier aanwezig waren, aan mee zullen doen.

Naast Toyota Material Handling, Kiwa Technology, Bredenoord, Resato is ook Urban Mobility Systems gevraagd om tijdens deze dag een roulerende workshop te geven waar CEO Lars Kool dan ook gedurende de dag met veel plezier een heldere invulling aan heeft gegeven met als onderwerp ‘Waterstof en elektrificering in de voertuigtechniek’; ontwikkelingen, verschillen en overeenkomsten. De interactie met het publiek was goed, er waren veel gerichte vragen en ook veel enthousiasme bij zowel docent als leerling. De jeugd is onze toekomst, vandaar dat UMS het dan ook erg belangrijk vindt om aan dit soort initiatieven deel te blijven nemen en vakkennis te delen.

Acht scholen nemen deel aan de Waterstof-challenge waarbij zij met een schaalmodel 1:10 en een brandstofcel zelf aan de slag mogen met het bouwen van een mobiel werktuig op waterstof. Eén prototype is speciaal voor deze dag ‘opgetuigd’ om de mogelijkheden van waterstof en de creativiteit van de studenten voor het voetlicht te brengen. Een concreet voorbeeld van hoe deze technologie prima past binnen de branche van de mobiele werktuigen.

Het International Airport Teuge blijkt een goed gekozen locatie; het is de eerste elektrische vliegschool van Nederland. Volledig passend in het thema! Elektrische vliegtuigen die de hele dag door startten en landden mochten op flink wat aandacht van de deelnemers rekenen. Het programma van deze dag bood voldoende tijd om ervaringen uit te wisselen met collega’s en de aanwezige bedrijven. De lunch, met sfeervolle BBQ-trailer, zorgde voor een smakelijke onderbreking en gaf de gelegenheid om collega-docenten te spreken. Dat was ook precies wat deelnemers zo prettig vonden: het onderlinge contact, gewoon weer fysiek, na zoveel tijd uitsluitend ‘beeldschermcontact’.

Wij danken dan ook de organisatoren Irma de Quack en Bert Jimmink die er alles aan hebben gedaan deze 3e Professionaliseringsdag voor docenten van Tim tot een succes te maken.