Omroep Gelderland bij dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardeburg

De discussie rondom bouwprojecten en uitstoot van stikstof was voor Omroep Gelderland aanleiding om op het dijkversterkingsproject Gorinchem-Waardeburg te komen kijken naar de inzet van elektrisch materieel in de bouw.

Gerard van der Veer en Gerrit Jan van de Pol van GMB vertellen in de video over de elektrische 30-tons Hyundai HX260 graafmachine die men daar inzet en die door Urban Mobility Systems is gebouwd.

De Raad van State heeft afgelopen woensdag 5 november geoordeeld dat de zogenoemde bouwvrijstelling juridisch niet houdbaar is. Als een bouwproject leidt tot stikstofneerslag in een kwetsbaar natuurgebied, is nu weer een natuurvergunning nodig. De uitspraak zal gevolgen hebben voor de hele bouwsector omdat er per project weer een stikstofberekening moet worden gemaakt.

De inzet van elektrische bouwmachines zorgt voor een significante stikstofreductie op bouwprojecten. Het is goed voor het klimaat, het levert betere werkplekken op voor medewerkers en minder overlast voor de omgeving. Daarbij gaat het niet alleen over stikstof maar ook CO2-uitstoot en fijnstofemissie.