Samenwerking tussen UMS, Voorbij Funderingstechniek en DENS

Urban Mobility Systems slaat handen ineen met Voorbij Funderingstechniek en Dutch Energy Solutions (DENS) en werkt samen aan de verduurzaming van de funderingstechniek, bouw en infra door middel van elektrificatie van machines en een aggregaat op Hydrozine.

Voorbij Funderingstechniek is een van de koplopers in de funderingsbranche op het gebied van duurzaamheid. In juni kondigden zij aan dat ze overgingen op HVO B100 brandstof. Nu gaan ze nog een stap verder samen met DENS en UMS. DENS is een snelgroeiend bedrijf dat de energietransitie wil versnellen met hun Hydrozine aggregaat. UMS is de expert op het gebied van elektrificatie oplossingen voor o.a. industriële voertuigen en we ontwikkelen al voor DENS het batterijsysteem dat een belangrijk onderdeel is van het aggregaat. De samenwerking tussen DENS, Voorbij Funderingstechniek en UMS is een grote stap om de keten bij elkaar te brengen. UMS houdt zich bezig met het ontwikkelen en elektrificeren van een midigraver, shovel en heimachine en DENS verzorgt met het Hydrozine aggregaat de benodigde energie om het elektrische funderingsmaterieel op te laden. Met 2030 in zicht gaan we er in de toekomst nog verder in ontwikkelen. Dit is een grote stap richting volledig elektrisch en emissieloos bouwen.

Hoe werkt het Hydrozine aggregaat precies?

Het Hydrozine aggregaat is een unieke en veelzijdige techniek die in staat is emissieloos energie te leveren door gebruik van vloeibare Hydrozine. Het aggregaat maakt gebruik van de vloeibare waterstof drager Hydrozine, wat als vloeistof in tegenstelling tot waterstof geen druktanks vereist. Hydrozine bevat 53 gram waterstof per liter waarmee het grote hoeveelheden waterstof veilig kan opslaan. In het aggregaat wordt uit de Hydrozine direct weer waterstof opgewekt en meteen in een brandstofcel omgezet naar schone elektrische energie. Hierdoor blijft het aggregaat even gebruiksvriendelijk als het ‘oude’ dieselaggregaat. Met dit aggregaat kunnen we gaan werken met accu’s die we opladen door middel van Hydrozine. Hiermee zijn wij de eerste ter wereld die binnen een cyclus van 24 uur een midigraver en een shovel op kunnen laden.

Stip op de horizon

Binnenkort beginnen we met de eerste elektrificatie van de midigraver, shovel en heimachine. Daarna zal Voorbij Funderingstechniek ook het Hydrozine aggregaat in gebruik nemen. Maar, ze zijn stappen aan het zetten om dit breder binnen Voorbij Funderingstechniek te implementeren. De techniek en elektrificatie is makkelijk op te schalen, zodat in de toekomst ook duurzame energie opgewekt kan worden voor meer en groter geëlektrificeerd bouwmaterieel.

In tegenstelling tot het ‘oude’ dieselaggregaat en de oude heistelling is het Hydrozine aggregaat en geëlektrificeerde funderingsmaterieel CO2-neutraal, fluisterstil en er is geen uitstoot van stikstof, zwaveloxide en fijnstof.

Wij zijn enorm trots dat deze samenwerking een grote en belangrijke stap in de richting van de elektrificatie en verduurzaming van de funderingstechniek, bouw en infra zet.